Je hebt een B2B webshop met relatief veel producten en bent het overzicht een beetje verloren. Want bij zo veel producten komt ook heel veel productinformatie kijken en binnen jouw organisatie is dit nog niet zo goed geregeld. Een PIM systeem kan in dit geval de perfecte oplossing zijn. Maar welk PIM systeem moet je dan kiezen?

Wanneer kies je voor een PIM systeem?

Is jouw webshop groeiende en mis je een tool om de productinformatie te kunnen beheren? Is er geen centraal punt binnen je organisatie waar vanuit de content wordt verzameld en verspreid? Zorgt dit voor veel extra werk en verloren energie? Kunnen jouw producten wel wat interessantere productinformatie gebruiken of wil je graag opvallen tussen de concurrenten? Dan is een PIM systeem voor jou wellicht een goede keuze.

PIM staat voor Product Information Management en dat zegt eigenlijk meteen al veel over de functie van het systeem. Met een PIM systeem kun je je productinformatie managen. Dit betekent dat zo’n PIM systeem ervoor kan zorgen dat alle informatie is gecentraliseerd, op één plek wordt aangevuld en ook vanuit daar wordt verstuurd.

Door een koppeling kun je deze informatie ook automatisch meegeven aan klanten. Dit betekent dat zij altijd de laatste versie van de productinformatie hebben en dus ook up to date prijsinformatie krijgen. Dit is vooral voor B2B e-commerce een goede uitkomst.

Wat is de beste keuze voor een PIM systeem?

We snappen best dat je door de bomen het bos niet meer ziet, want er zijn veel verschillende aanbieders van PIM systemen. Om enkele te noemen: SAP Hybris, IBM InfoSphere, Stibo, Informatica, Riversand, Oracle, Inriver en Salsify. Van alle PIM systemen zijn er maar twee die open source zijn. Deze platformen raden we je dan ook aan, omdat je hier geen hoge licentiekosten voor hoeft te betalen of grote investeringen voor hoeft te doen.

Akeneo en Pimcore zijn de twee open source PIM systemen die we nader toe zullen lichten.

Wanneer je kiest voor Akeneo, heb je eigenlijk alles in huis wat je nodig hebt met een PIM systeem. Je kunt met Akeneo grote hoeveelheden product content beheren. Dit werkt heel efficiënt, omdat je je productinformatie niet alleen kunt ordenen, maar ook vanuit een centrale plek beheren en uitsturen naar al je kanalen.

Wil je echter méér dan de standaard? Dan is Pimcore de ideale kandidaat. Pimcore is namelijk het enige open source platform dat zowel Product Information Management (PIM) als Digital Asset Management (DAM), Master Data Management (MDM) en e-commerce bevat. Hierdoor hoef je geen koppelingen tussen je PIM systeem en andere programma’s te maken en heb je eindeloze mogelijkheden met je PIM systeem. Daarbij is er voor Akeneo een betaalde enterprise versie, terwijl dit voor Pimcore niet nodig is. Je behoudt dus altijd alle functies.