Ben jij handig in de ICT, ben jij heel creatief, of misschien heel sociaal? Denk jij bij een baan eerder aan google adwords expert, of misschien schilder, of iets in de zorg. Een passende baan vinden kan soms lastig zijn, vooral als je niet weet wat je wilt. Of misschien weet je wel iets wat jou leuk lijkt, maar heb je simpelweg geen idee hoe je dat ergens kan vinden. Natuurlijk ben jij degene die het uiteindelijk zelf moet kiezen, maar er zijn heus wel wat tips.

Wat zijn jouw kwaliteiten?

Heb je daar wel eens over nagedacht? En als je het zelf niet weet, misschien kun je het aan iemand vragen. Als jij een lijstje maakt met jouw kwaliteiten en ook jouw zwakkere punten, dan zou je erachter kunnen komen wat voor soort baan het beste bij jou past, en welke juist helemaal niet. Want als je bijvoorbeeld niet goed samen kunt werken, dan kun je beter een baan kiezen waarbij je wat meer zelfstandig aan de gang kunt gaan. Zo kun je bij de meeste kwaliteiten en minpunten wel iets bedenken, en wordt het toch wat makkelijker.
Google adwords expert

Wat vind je leuk?

Het is natuurlijk niet alleen belangrijk waar je goed in bent, maar ook wat je leuk vindt. Je moet geen baan nemen die je eigenlijk heel saai vind, want je spendeert er wel een groot deel van je tijd aan. Het zou ideaal zijn als je een baan kunt vinden waar je goed in bent, en die je ook leuk vindt. Maar meestal is het ook makkelijker om iets te leren als je het ook leuk vindt, en je er ook echt geïnteresseerd in bent.

Is het haalbaar?

Grote dromen hebben is hartstikke goed, daar is helemaal niks mis mee, en dat houdt ons ook aan de gang. Maar als je bijvoorbeeld de droom hebt om bekend te worden in de filmindustrie, dan moet je natuurlijk wel een opstapje hebben. Iets waarmee je langzaam naar de top kunt komen, want je wordt niet in een klap een bekende acteur. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor banen waar je bekend van kan worden, maar ook titels bij bedrijven die misschien heel belangrijk zijn, of lastig te bereiken. Als je een opstapje hebt, dan pak je de draad langzaam op, en ben je er helemaal klaar voor als je er uiteindelijk groots voor gaat. Een baan zoeken die bij jou past kan lastig zijn, maar is zeker niet onmogelijk.