Bedrijven die opereren binnen de logistieke sector, actief zijn in de transportwereld en ook fabrieken (denk aan de zuivelindustrie en voedselindustrie), sorteercentra en agrarische bedrijven maken veelvuldig gebruik van rollenbanen. Rollenbanen zijn belangrijk om goederen, dozen en producten adequaat, veilig en snel mee te transporteren. MAr wat zijn de andere voordelen van een rollenbaan?

Kostenbesparing & tijdsbesparing
Als grootste voordeel van rollenbanen wordt door ondernemers vaak het feit genoemd dat deze zorgen voor kostenbesparing. Producten, spullen en onderdelen kunnen via een rollenbaan snel en efficiënt verplaatst worden. In de industrie zijn rollenbanen belangrijk, omdat ze productieprocessen aanzienlijk gemakkelijker maken en arbeidsdeling mogelijk maken. En dat levert voor veel bedrijven een interessante kostenbesparing op. Agrariërs, om een ander voorbeeld te noemen, besparen met de installatie van rollenbanen ook een hoop geld én tijd. Zo kunnen bijvoorbeeld aardappels of groenten via de rollen snel naar een opslagruimte vervoerd of richting een sorteermachine of inpakmachine verplaatst worden.

Een eenmalige investering
Ondernemers die ervoor kiezen een of meer rollenbanen aan te schaffen, hoeven hier feitelijk maar één keer goed in te investeren. Althans: als er gekozen wordt voor een betrouwbare producent van rollenbanen die echte kwaliteit levert. Na de eenmalige investering is er natuurlijk periodieke controle nodig en onderhoudsbeurten, maar die stellen bij goede rollenbanen weinig voor. Koop je als ondernemer een rollenbaansysteem van goede kwaliteit, dan kun je daar decennialang mee vooruit en heb je er verder weinig omkijken naar.

Maatwerk
Voor elk logistiek probleem binnen bedrijven bieden rollenbanen een oplossing. In principe maakt het niet uit hoe zwaar de te transporteren goederen zijn en welke route ze moeten afleggen, of dat nu naar een hoger gelegen plek of een locatie op dezelfde verdieping is. Kies je voor de aankoop van rollenbanen, dan komt er een specialist ter plaatse om de mogelijkheden door te nemen en de juiste oplossing te zoeken.

Keuze uit diverse soorten rollenbanen
Er zijn in de industriële branche die rollenbanen produceert en levert, diverse soorten rolbanen beschikbaar. Veel rollenbanen maken gebruik van zwaartekracht, waarbij de producten op de rollen zich automatisch verplaatsen. Maar hierbij moet er wel sprake zijn van hoogteverschil en ligt de eindbestemming van de rollenbaan op een lager punt dan het beginstuk. Zwaardere goederen of producten die naar een hoger gelegen plek verplaatst moeten worden, kunnen alleen succesvol getransporteerd worden via een mechanisch aangedreven rollenbaan. Daarbij hebben mechanische rollenbanen vaak metalen rollers in plaats van kunststof varianten, omdat ze zwaardere producten aan moeten kunnen. Het is al met al dus belangrijk dat je je als ondernemer goed verdiept in welke rollenbaan voor jouw bedrijfsvoering het meest geschikt is. Een adviseur kan je hierover haarfijn informeren, zodat je de voor jou beste oplossing kiest!

Bron: Eslogic