Bij het aansluiten van USB apparaten is het zo dat er 1 apparaat is die het andere apparaat als het ware bestuurt. Je computer stuurt bijvoorbeeld een printer aan. Ook zou je je telefoon kunnen aansluiten op de computer. De computer stuurt dan de telefoon aan en plaatst of download bestanden of updates. De computer is dan de host, het andere apparaat is de slave. In het geval van de telefoon kan het ook zo zijn dat de telefoon een ander apparaat aanstuurt. Je wilt bijvoorbeeld een toetsenbord of een printer aansluiten op je telefoon. Om dat voor elkaar te krijgen is een iets andere USB kabel benodigd, namelijk een OTG kabel. Deze kabels zien er precies hetzelfde uit als een USB kabel, maar ze hebben een iets andere weerstand. Daardoor kan de telefoon opeens de baas, oftewel de host, zijn.

OTG kabel

Een OTG kabel heeft vaak een USB micro connector. Deze past in de meeste mobiele telefoons en tablets. Aan de andere kant heeft hij vaak een USB female aansluiting. Je kan dan de USB kabel van het USB apparaat dat je aan wilt sluiten, direct op de OTG kabel verbinden. Ook zijn er OTG kabels met een gewone USB A aansluiting, die je direct in een USB apparaat aan zou kunnen sluiten. Controleer goed de aansluitingen van de apparaten die je met elkaar wilt verbinden, zodat je de juiste kabel aanschaft.

Check ook of je mobiele apparaat wel OTG (On The Go) ondersteunt. Doet je apparaat dat niet, dan zal een OTG kabel ook niet werken. Je kan dan waarschijnlijk geen USB randapparatuur aansluiten op jouw apparaat.

OTG adapters

Naast OTG kabels zijn er ook OTG adapters. Dat zijn korte verloopstukjes waarmee je direct een kabel kan aansluiten. Deze zijn soms wat praktischer dan een OTG kabel. Je hebt dan niet twee lange kabels op elkaar aangesloten, maar 1 kabel bijna direct op je mobiele apparaat. Dat scheelt weer, want de kabels komen dan minder snel in de knoop en je hebt minder signaalverlies, omdat de totale verbinding korter is.

OTG werd omstreeks 2006 bedacht. Een paar jaar later werd het echter pas breed toegepast, toen de smartphones gemeengoed werden. OTG kabels worden sinds ongeveer 2010 overal algemeen aangeboden.

Zoek je een goed adres om OTG kabel te kopen? Kijk dan eens bij Kabeltje.com. Die webwinkel bestaat al sinds 2007 en levert uitstekende service tegen scherpe prijzen!