Na al die jaren op school is het eindelijk zo ver, je docenten hebben je scriptie beoordeeld en je bent nu echt afgestudeerd. Een paar jaar lang was dat je doel, maar nu is het tijd om verder te zoeken en te kijken naar mogelijkheden. Als je geluk hebt weet je precies welk beroep je wilt uitoefenen. In de meeste gevallen ligt het alleen niet zo makkelijk. Je bekijkt de mogelijkheden en pakt de kansen die je krijgt, want helaas is er niet altijd meteen een baan voor je als starter. Ben jij net afgestudeerd en opzoek naar werk dan is deze blog voor jou.

Maak je CV up-to-date

Na je afstuderen kun je als het goed is weer aan de slag met het aanpassen van je CV. Je hebt meer ervaring opgedaan tijdens je stage(s) en je hebt er een nieuwe diploma bij. Hoe meer je Cv is uitgewerkt tot in de puntjes, hoe groter je kansen op de banenmarkt uiteindelijk worden. Wees dus vooral niet laks als het op je Cv aankomt, want deze kan je juist nu een stuk verder brengen. Is jouw Curriculum Vitae zoals dat voluit heet al up to date dan hoef je daar verder niets meer aan te doen.

Actief opzoek naar een baan

Als starter wil je zo snel mogelijk de echt wereld in en fulltime aan de slag gaan. Voor veel mensen gaat dat in de praktijk een beetje anders, maar dat hoeft voor jou niet zo te zijn. Laat zoveel mogelijk mensen weten dat je net klaar bent met je studie en helemaal ready bent voor een fulltime baan. Je zal tijdens je zoektocht vooral veel hebben aan je netwerk. Via bekenden vind je vroeg of laat namelijk altijd wel iemand die je aan een baan kan helpen. Bekijk ook websites met vacatures en reageer daar actief op functies die vrij komen. Zo heb je van die handige websites voor specifieke branches waar je alleen technische vacatures vindt of juist onderwijzer vacatures enzovoort. Denk er wel aan dat je alleen reageert op technische vacatures als je voor dat vak hebt gestudeerd.

Haal er het beste uit

Het kan moeilijk zijn om een goede baan te vinden. Geef de hoop toch niet op en neem geen genoegen met een baan waar je diploma niet voor nodig was. Je hebt niet voor niets al die jaren op school gezeten dus het zou zonde zijn om dan een baan te nemen waar dat diploma niet van pas komt. Ben jij net afgestudeerd dan feliciteren we je graag en binnenkort hopelijk ook met je nieuwe baan.