Iedereen kan altijd een puincontainer huren. Voor een verbouwing, het slopen van je tuinhuisje of het doorbreken van de muur van de keuken naar de woonkamer. Maar wist je dat er regels zijn verbonden aan het huren van een puincontainer? Lang niet alles mag zomaar in de puincontainer gestort worden. Je moet er van te voren dus goed over nadenken wat wel en wat niet mag. Ook het plaatsen van een puincontainer op een parkeerplaats of aan de weg is aan regels gebonden. Hier lees je hoe je te werk moet gaan.

Een puincontainer huren: wat mag er in?

Wanneer je een puincontainer huren gaat, mag je niet klakkeloos al je afval in die container dumpen. Je hebt te maken met regels die ervoor zorgen dat het afval goed gescheiden kan worden. Dat is beter voor het milieu en uiteindelijk ook beter voor je portemonnee. In een puincontainer mag het volgende:

  • bakstenen
  • dakpannen
  • tegels 
  • (gewapend) beton
  • gips; niet meer dan ca. 5%

Je kunt dus prima je badkamer slopen of een muurtje uitbreken en het puin daarvan in de puincontainer gooien. Een puincontainer huren doe je voor schoon puin. Schoon puin wil niet zeggen dat je het moet afwassen voor het in de container gaat, maar het gaat erom dat het droog is en geen chemische of anderszins vervuilende materialen bevat.

Wat mag er niet in een puincontainer?

  • andere stoffen/materialen dan steenachtige materialen 
  • gaasbeton 
  • asbesthoudend, asbestverdacht en asbestgelijkend materiaal
  • glas- en steenwol (>5%)
  • dakgrind

Je ziet het al snel. Het verschil tussen wat wel en wat niet in de container mag is best heel groot. Door deze verschillen goed in het oog te houden zorg je ervoor dat je meewerkt aan een beter milieu. Je voorkomt hier ook mee dat je een boete krijgt voor het niet goed verwerken van je puin. Voor andere materialen, zoals bovenstaande, maar ook voor bijvoorbeeld hout, zijn andere containers beter geschikt. Twijfel je over welke container jij nodig hebt? Neem dan contact op met de klantenservice.

Een container aan de weg, mag dat?

Die vraag is niet 1-2-3 te beantwoorden. Het hangt namelijk af van de plaatselijke verordeningen in je gemeente. Het is dus verstandig om ruim voor de sloop contact op te nemen met je gemeente en te informeren of je een vergunning nodig hebt. Als dat het geval is, hou dan rekening met een minimale wachttijd van 6 weken. Zo lang duurt het gemiddeld om een vergunning te krijgen. Overleg ook altijd even met je buren. Zij moeten natuurlijk zo min mogelijk hinder ondervinden van jouw gehuurde container.