We worden allemaal wat milieubewuster, omdat we steeds duidelijker de gevolgen van de opwarming van de aarde zien. Extreme hitte, extreme droogte, overstromingen, bosbranden en wellicht is er ook een link met het coronavirus. Doordat regenwouden steeds verder ontbost worden, hebben we steeds meer kans in contact te komen met nieuwe virussen. Virussen die voorheen alleen in de bossen heersten, komen ineens in aanraking met een nieuwe gastheer: de mens. Dat heeft niet alleen effect op onze gezondheid, maar ook op onze economie.

Mondiale en particuliere effecten

We hopen natuurlijk allemaal dat de effecten beperkt zullen blijven door ons allemaal aan de regels te houden en op die manier de besmettingen in te dammen. Dan kunnen de maatregelen ook snel weer opgeheven worden en kan de economie zich beginnen te herstellen. Maar we weten dat ondanks de maatregelen van de regering om bedrijven en werkenden te helpen, de gevolgen al enorm zijn. Als er later dit jaar of volgend jaar een nieuwe opleving van het virus komt, of als we ergens komende jaren geconfronteerd worden met weer een heel nieuw virus, is het nog maar de vraag of de regering en wij als samenleving zo’n tweede klap wel kunnen opvangen. Er zullen vast nog mensen zijn die hun ogen sluiten voor het verband tussen het milieu en onze economische en lichamelijke weerbaarheid, maar voor mij is die door het coronavirus duidelijker geworden dan ooit. Ik merk dat daardoor keuzes maken mij nu makkelijker afgaat, want ik ga nu altijd voor de milieuvriendelijke optie waar dat mogelijk is.

Meer genieten

Door het vele thuiszijn de laatste maanden, had ik zoals velen denk ik de neiging om leuke nieuwe dingen voor mezelf te kopen. Nieuwe dingen om het huis en de tuin leuker in te richten, kleding, boeken en spelletjes, meer en luxere voedingsmiddelen: noem het maar op. Maar ik heb me ingehouden. Ik heb alleen iets gekocht als ik het echt nodig had. Ik wilde meer genieten van wat ik al heb. Zo ben ik in de gelukkige omstandigheid een paard te hebben. Toen ik hem kocht had ik uiteraard het voornemen vaak een mooie buitenrit met hem te maken, maar door de dagelijkse beslommeringen kwam dat er toch erg weinig van. Dat wilde ik nu anders. Ik nam me voor het elke twee weken in te plannen. Ik besloot dit serieus aan te pakken en wilde daarom een nieuwe paardentrailer kopen. Toen ik het aanbod bekeek, besloot ik direct om voor een goed tweedehands exemplaar te gaan. Uiteraard met de gedachte in mijn achterhoofd waarom ik iets nieuws zou kopen als ik er een van goede kwaliteit kon krijgen die al gebruikt is. Daarbij scheelt het veel geld. Het geeft een goed gevoel als consument rekening te houden met het milieu. Ik kijk uit naar alle mooie ritten die ik straks met mijn paard ga maken!