Online marketing bedrijven zijn vaak jonge bedrijven met een dynamische sfeer. Ze groeien vaak hard waardoor er veel positiviteit is binnen het bedrijf. Als je als organisatie groter wordt dan is er ook een grotere kans op misstanden en wordt het meer van belang om de facetten die daar dan bij horen goed te organiseren. Een kundige vertrouwenspersoon is daar één van de onderdelen van. Om uiteindelijk een kundige vertrouwenspersoon te hebben is een cursus vertrouwenspersoon weer van belang. Ben je zo’n groeiend marketing bedrijf? In dit blog nemen we graag mee op welke facetten je moet letten om tot een juiste keuze van de cursus vertrouwenspersoon te komen.

cursus vertrouwenspersoon plaatje

Cursus vertrouwenspersoon bij een geaccrediteerde aanbieder

In Nederland bestaat de Landelijke vereniging voor vertrouwenspersonen (LVV). Zij staan opgesteld om de belangen van de vertrouwenspersonen in Nederland te behartigen. Daarnaast staan ze ook voor kundige en kwalitatief goede vertrouwenspersonen. Dit doen zij onder andere door eisen te stellen aan de cursus vertrouwenspersoon en cursussen wel of niet te accrediteren. Volg je je cursus bij een geaccrediteerde onderwijsinstelling dan mag je je gecertificeerd vertrouwenspersoon noemen als je de opleiding met succes afrond. Om de certificering te behouden start na het afronden van de opleiding de permanente educatie. Dit houdt in dat de vertrouwenspersoon zich iedere 2 jaar bijschoolt of aan nascholing doet. De programma’s van de geaccrediteerde instellingen voldoen aan de eisen van de na- en bijscholing en na het volgen hiervan ontvang je een certificaat wat je bewijsstuk is dat de certificering gecontinueerd wordt. Volg je de nascholing niet dan vervalt je certificering en zal je de cursus vertrouwenspersoon opnieuw moeten doen.

Het programma bij de cursus vertrouwenspersoon

Een geaccrediteerde cursus heeft een programma die aan de eisen van het LVV voldoet. Toch zitten er nog verschillen in de programma’s. De programma’s zijn dus een onderdeel van je mogelijkheid om de juiste cursus vertrouwenspersoon te selecteren. Een belangrijk onderdeel is hoe om te gaan met de misstanden die je in de praktijk kan tegenkomen. Dit kunnen integriteitskwesties zijn, maar bijvoorbeeld ook pesten op het werk. De vaardigheid om deze gesprekken aan te gaan worden vaak bijgebracht door middel van rollenspellen tijdens de cursus vertrouwenspersoon. Naast dit is vaak een onderdeel het behandelen van de Arbowet en dan specifiek de onderdelen van de Arbowet waarmee je als vertrouwenspersoon in aanraking zou kunnen komen.  De cursus vertrouwenspersoon wordt vaak in een 3 of 4 daagse cursus aangeboden.