Heb je er altijd van gedroomd om mee te doen op de zakelijke markt? Dan is beleggen echt iets voor jou. Je kunt je geld inzetten op de beurs en zien wat het oplevert. Natuurlijk doe je dat alleen met geld dat je “over” hebt. Het kan namelijk met beleggen verschillende kanten op gaan. Soms gaat het heel goed en loop je zomaar binnen. Soms gaat het niet zo goed en ben je in een mum van tijd je inleg kwijt. Je wilt natuurlijk wel gewoon boodschappen kunnen blijven doen en je hypotheek blijven betalen. Beleggen doe je daarom niet lichtzinnig. Je leest je van te voren goed in en zorgt dat je goed ge├»nformeerd bent over alle mogelijkheden voor je gaat beleggen.

Beleggen is niet hetzelfde als sparen

Als je genoeg spaargeld hebt, kun je gaan beleggen. Maar je moet het niet zien als vervanging van sparen. Spaargeld kan je tegen (weinig) rente wegzetten op de bank. Door daar niet aan te komen, zorg je er voor dat het steeds meer wordt. Als er dan eens iets is (je auto gaat stuk en de wasmachine en de vaatwasser begeven het ook), dan heb je een appeltje voor de dorst. Zo werken beleggingen niet. Je kunt er namelijk niet van uit gaan dat je geld op de beurs altijd meer wordt dan het was.
Beleggen

Beleggen is niet zonder risico

Je moet je van te voren goed realiseren dat beleggen niet helemaal zonder risico is. De koersen op de beurs zijn afhankelijk van wat er in de wereld gebeurt. En daar kan jij geen invloed op uitoefenen. Je kunt goed geïnformeerd beginnen op de beurs en alsnog al je geld kwijtraken. Maar het kan ook anders. Als jij goed weet wat de beurzen in het verleden hebben gedaan, kun je daar, tot op zekere hoogte, goed op inspelen. Het is een kwestie van durven en lef hebben. En vooral een kwestie van logisch nadenken en je doel niet uit het oog verliezen.

Samen met je vrienden beleggen

Je ziet steeds vaker dat vriendengroepen samen een x-aantal aandelen aanschaffen om van de opbrengst leuke dingen te kunnen doen. Dat is natuurlijk hartstikke leuk. Door samen te beleggen zorg je voor een bepaalde verbondenheid binnen de groep. Je zet allemaal hetzelfde bedrag in en na verloop van tijd kan het zomaar zijn dat jullie aan de cocktails kunnen. Op Hawaii of in de Cariben.