NAS is de afkorting van Network Attached Storage. NAS is een harde schijf die is voorzien van een netwerkaansluiting. Hierdoor zijn bestanden die op een NAS staan beschikbaar voor alle gebruikers in het thuisnetwerk waar hij in aangesloten is. Maar wat kan je allemaal met een NAS en waar let je op bij het aanschaffen ervan? Daar gaan we het vandaag uitgebreid over hebben!

Wat is het?

Een NAS is simpel gezegd een simpele pc. De functie waar een NAS voor gemaakt is, is het delen van bestanden. Omdat een NAS tegenwoordig meer gezien wordt als een soort mini-server, is er nog veel meer mogelijk aan gemaakt. Het is niet alleen voor jezelf een handige uitvinding, maar voor je hele gezin, of je partner, of je huisgenoten. Je kunt voor iedere gebruiker een eigen gebruikersaccount aanmaken zodat niet iedereen zijn bestanden bij elkaar zit. Dat is natuurlijk nog een stukje privacy wat dan niet prettig zou zijn. Gelukkig is er de mogelijkheid om gebruik te maken van een mappenstructuur. Er zijn NAS-apparaten in verschillende prijsklassen waardoor er voor iedereen wel iets tussen zit.

Processor

NAS wordt niet voor niets vergeleken met een computer, want ook een NAS heeft een processor nodig. Het is goed om te kijken naar waar jij je NAS voor wil gaan gebruiken, aangezien de processor en het geheugen hier op moeten aansluiten. Gebruik je hem vooral voor het opslaan van bestanden, dan heb je geen extra ruimte nodig. Als je hem voor meerdere gebruikers wil gaan inzetten, dan is het goed om hier wel rekening mee te houden. Voor elke extra gebruiker zal je meer geheugen moeten hebben, anders past het niet en zal je meerdere apparaten moeten aanschaffen. Dat is zonde, aangezien je ook van tevoren rekening kunt houden met het geheugen en de grootte van de processor.

Advies

Het is logisch dat je algemene kennis niet zo uitgebreid is over een NAS als je er niets mee te maken hebt. Als je je er dus eens in gaat verdiepen, leer je er steeds meer over. Toch is het fijn om soms eens advies te vragen aan een expert. Je kunt dus altijd naar een elektronicawinkel gaan en je plan voorleggen aan een expert. Zo weet je zeker dat je de juiste NAS aanschaft. Ook ben je er dan zeker van dat je NAS voldoet aan alle eisen die jij van tevoren hebt opgesteld. Succes bij het kiezen bij jouw NAS!