We zitten op dit moment in een economische groei. De focus van veel bedrijven ligt daarom op groeien. Logisch en als ondernemer ook fantastisch om te doen. Toch is het goed om na te denken hoe je verantwoord kan groeien waarbij je zoveel mogelijk risico’s uitsluit. Je zal namelijk niet de eerste zijn die zijn onderneming kapot laat groeien. Door teveel focus op groeit wordt er namelijk niet altijd goed gekeken met wie een relatie wordt aangegaan. Daarbij is er vaak te weinig focus op debiteurenbeheer waardoor facturen veel te lang blijven openstaan. Gevolg is dat de groei niet meer door het bedrijf gefinancierd kan worden. En daar ontstaan de problemen. In dit blog leggen we je graag uit hoe je een strak debiteurenbeheer binnen je onderneming organiseert.
Hoe organiseer ik een strak debiteurenbeheer?
Allereerst is het belangrijk om debiteurenbeheer een prominente plek binnen je bedrijf te geven en duidelijk te maken wie er verantwoordelijk voor is. Het is niet iets wat je er even bij doet. Te weinig focus zorgt voor een onvoldoende strakke opvolging en die ruimte voelen je klanten. Veel bedrijven worstelen met hun cashflow en als ze ruimte voelen om later te betalen zullen ze dat zeker doen. Formuleer een strak proces binnen je bedrijf. Doe hoe ziet het debiteurenbeheer eruit. Dat kan al zijn dat je vastlegt dat van iedere nieuwe klant is een kredietwaardigheidscheck gedaan wordt. Zo weet je van te voren beter met wie je zaken doet en of er een grote kans is dat ze facturen te laat betalen. Leg daarnaast vast wanneer je de 1e herinnering verstuurd, 2e herinnering en wanneer je telefonisch contact opneemt. Zeker het laatste levert vaak goede resultaten op omdat in best veel gevallen de oplossing zit in een regeling treffen met je klant.
Een strak debiteurenbeheer wat levert het op?
Een strak debiteurenbeheer kan heel bepalend zijn in of je je groeiambities gaat realiseren. Een goed debiteurenbeheer zorgt er namelijk in zijn algemeenheid voor dat je facturen sneller op de rekening staan. Dit levert heel simpel gezegd meer saldo op je rekening op. En met dit saldo kan je groei financieren. Want als je groeit zijn er vaak best veel zaken die je eerst moet betalen voordat het wat oplevert. Denk daarbij aan het aannemen van extra personeel of het nemen van meer voorraad. Kortom genoeg reden om morgen je debiteurenbeheer strak neer te zetten.